PUTRAJAYA - Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-undang Pilihan Raya (ERC) akan mengkaji bidang kuasa pendaftaran dan kawal selia parti-parti politik oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) serta undang-undang khusus berhubung pengendalian kerajaan sementara.

Pengerusi ERC, Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman berkata, perkara lain yang akan dikaji adalah kajian mengenai cadangan pendaftaran pemilih secara automatik serta cadangan had usia pemilih diturunkan daripada 21 tahun ke 18 tahun.

Menurut Ab. Rashid, pihaknya telah diberi tempoh selama dua tahun untuk menjalankan kajian secara terperinci sebelum mengemukakan syor-syor untuk mewujudkan sistem dan undang-undang pilihan raya yang bersih, adil dan telus.

"Kita akan bekerja bersungguh-sungguh dan saya ingin tengok undang-undang baharu ini dapat diguna pakai dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15)," katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pertama jawatankuasa berkenaan di sini hari ini.

Beliau berkata, ERC juga akan mengkaji undang-undang dan sistem pilihan raya di negara-negara maju untuk mengangkat standard negara ini setara dengan standard antarabangsa. - K! ONLINE

http://www.kosmo.com.my/negara/erc-buat-kajian-penambahbaikan-pilihan-raya-dapat-dilaksanakan-pru-15-1.737985